Gamers lifestyle

Το ημερολόγιο μιας Moderator !

Οι προσωπικές της απόψεις!

Έχοντας διανύσει σχεδόν μισό αιώνα και έχοντας αγαπήσει ορισμένα παιχνίδια, αποφάσισα να γράψω δυο λόγια για τους streamers, moderators και followers.

Ο λόγος που με έκανε να θέλω να θέσω την δική μου άποψη σε αυτό το κείμενο, είναι καθαρά μια ανθρώπινη ανάγκη, μέσα από τα δικά μου βιώματα.
Τόσο σαν follower, αλλά όσο και σαν moderator πλέον, δε μπορούσα να μην αναρωτηθώ τι ωθεί τους streamers να θέλουν αν αυτοπροβληθούν μεσώ ενός καναλιού, η ακόμα και σ έναν server με την παρέα τους.

Γιατί οι άνθρωποι επιλεγούν να ακολουθούν και να βλέπουν το stream?
Γιατί πρέπει ένα κανάλι να έχει moderators?

Είναι τόσα πολλά τα ερωτήματα, που πραγματικά δεν ξέρω από που να ξεκινήσω.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή, για να καταλάβετε απο που πηγάζουν οι διάφορες ανησυχίες μου.

Το Pong ήταν ένα από τα πρώτα ηλεκτρονικά παιχνίδια που κυκλοφορήσαν και θεωρείται μάλιστα η αφετηρία για την γέννηση της βιομηχανίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
Στόχος του παιχνιδιού να αποκρούσεις το μπαλάκι και βεβαία η εταιρία δεν ήταν άλλη από την πασίγνωστη ATARI που ίδρυσε ο Nolan Binzel.
Όχι όχι, δεν θα αναλύσουμε ποιος ήταν και με πια σειρά δημιουργήθηκαν τα παιχνίδια, αλλά ήθελα απλά να τονίσω, τι αντίδραση είχε το πρώτο παιχνίδι στον κόσμο.
Ήταν ουσιαστικά το πρώτο παιχνίδι που ο κόσμος ήρθε σε επαφή και η ανάγκη του να παίξει αυτό το απλό παιχνίδι (για εμάς σήμερα), ήταν ένας αγχολυτικός παράγοντας και ένα κόλλημα θα μπορούσα να πω.

Ακολούθησαν πολλά παιχνίδια έκτοτε, χιλιάδες παιχνίδια τα οποία αγαπήσαμε, κολλήσαμε, τρελαθήκαμε και καταφέραμε να τερματίσουμε.

Τι σημαίνει όμως για τον κάθε ένα από εμάς να παίζει ένα παιχνίδι?

Ποια ανάγκη γεννάται?

Το πρώτο επιχείρημα που μου έρχεται στο μυαλό, είναι να ξεφύγουμε από το άγχος και τα προβλήματα, που δυστυχώς στην σημερινή εποχή μαστίζουν και τρώνε την ψυχή μας. Όταν παίζουμε αφήνουμε την φαντασία μας ελεύθερη χωρίς όρια και ντροπές. Χανόμαστε στον κόσμο του παιχνιδιού και χαλαρώνουμε, καθώς το μόνο μας πρόβλημα εκείνη την στιγμή είναι το παιχνίδι .Βοηθάει στο να δούμε τα πράγματα με άλλη οπτική γωνιά και να γνωρίσουμε καινούρια ερεθίσματα τα οποία μας βοηθάνε να εξελισουμε τον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης πραγμάτων.


Είμαστε απομονωμένοι επειδή δεν αισθανόμαστε πραγματικά συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους που έχουμε στη ζωή μας. Μέσω του παιχνιδιού γνωρίζουμε ανθρώπους, αναπτυσουμε σχέσεις και αυτόματα αισθανόμαστε μια ασφάλεια και μια ηρεμία, ξέροντας ότι υπάρχουν και “άλλοι” σαν και εμάς που αισθάνονται μονοί και ασήμαντοι.
Ένας άλλος λόγος, ο οποίος είναι και αυτός εξίσου σημαντικός είναι η ανάγκη αναγνώρισης και αποδοχής.
Πόσοι άραγε από εμάς, δεν νιώσαμε κατώτεροι, λίγοι, κρινόμενοι από «καλύτερους» οι οποίοι μπορεί να είναι φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι, η ακόμα και γνωστοί .

Μέσα από ένα παιχνίδι που έχεις καταφέρει να τερματίσεις, το συναίσθημα που λαμβάνεις είναι τέτοιο, που σε κάνει να αισθάνεσαι ικανός και δυνατός, διότι κατάφερες να κανείς κάτι για σένα, κάτι που άλλοι δεν το κατάφεραν και δεν ξέρουν και το πως.

Με λίγα λόγια αμέσως βγάζεις τον εαυτό σου από την λίστα των αποτυχημένων και τον συγκαταλεγεις στην λίστα των νικητών. Είναι μια μικρή επιτυχία την οποία την οφείλεις σε ένα παιχνίδι . Σ’ ένα παιχνίδι που δεν περίμενες ότι θα κερδίσεις και πόσο μάλλον να γνωρίσεις και φίλους. Η αγάπη για τα παιχνίδια πλέον είναι ίσως η πιο αξιοσημείωτη αναφορά στην εποχή μας.

Πάμε λοιπόν στους streamers και την ανάγκη τους να στριμάρουν δημόσια, εκθέτοντας τον εαυτό τους, σε καλόβουλα και κακόβουλα σχόλια. Πέρα από την μοναξιά και την απομόνωση που βιώνουν οι άνθρωποι, υπάρχει και η ανάγκη, για την καθαρή αγάπη για τα παιχνίδια. Αγαπάς τόσο πολύ να παίζεις, που θέλεις να το κανείς και δημόσια για να μοιραστείς απίθανες μοναδικές στιγμές με φίλους, followers, που λατρεύουν το παιχνίδι. Η αίσθηση του να είσαι on camera και να δείχνεις κάθε είδους συναίσθημα μεσώ ενός παιχνιδιού, είναι μια άκρως ερωτική στιγμή, δυνατή θα έλεγα, καθώς εκείνη την στιγμή χάνεσαι και γίνεσαι ΈΝΑ με τον χαρακτήρα σου (Εξαρτάται τι είδους παιχνίδι παίζεις).

Αυτόματα το κοινό που σε παρακολουθεί, γίνεται ένα με σένα και σε υποστηρίζει να συνεχίσεις, η σε αποθαρρύνει (αν και το δεύτερο σπάνια συμβαίνει).

Πλέον δεν είστε άγνωστοι, αλλά μια παρέα που έχετε ένα κοινό στόχο. Τον τερματισμό του παιχνιδιού και αυτόματα το δέσιμο μεταξύ σας, καθώς σχεδόν καθημερινά γνωρίζεστε μεσώ του παιχνιδιού σε προσωπικό επίπεδο και αναπτύσσεται με αυτόν τον τρόπο ένας ιδιαίτερος δεσμός. Έχετε πλέον δικά σας κοινά ενδιαφέροντα και εξελλίσεστε ως μια μικρή κοινότητα, η οποία καθημερινά περνά χρόνο και αισθάνεται όμορφα. Θα αναλύσω και μια κατηγορία streamer οι οποίοι το κάνουν καθαρά για οικονομικούς λογούς, είτε γιατί έχουν ανάγκη τα χρήματα, η, είτε γιατί θέλουν ένα εξτρά βοήθημα στην καθημερινότητα τους και εφοσόν αγαπούν τα παιχνίδια, σκεφτήκαν να κάνουν χρήση της παροιμίας: το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Ποια η ανάγκη των ακολούθων όμως, να δούνε έναν streamer?

Εδώ θα βρείτε πολλές κοινές απαντήσεις με τις παραπάνω, αλλά συγχωρείστε με, πρέπει να αναφερθούν ξανά. Η μοναξιά, η απομόνωση, η αγάπη για τα παιχνίδια και βεβαία η ανάγκη στο να γνωρίσουμε καινούρια άτομα και ίσως και πιθανούς συντρόφους στην ζωή μας. Ναι ναι καλά διαβάσατε!. Ξέρετε ποσά ζευγάρια έχουν γνωριστεί σε περιβόητες πλατιφορμες παιχνιδιών και κατέληξαν παντρεμένοι? Άλλοι τόσοι βεβαία χώρισαν, διότι η μεγαλύτερη τους αγάπη ήταν τα παιχνίδια μόνο….. θλιβερό μεν αληθινό δε.

Ένας ακόλουθος ο οποίος δεν έχει τι να κάνει, αναζητά πλατφόρμες να δει live ένα αγαπημένο του παιχνίδι και να περάσει την ώρα του. Το ίδιο και ένας ο οποίος θέλει να ξεχάσει ένα δυσάρεστο γεγονός η να μοιραστεί μια χαρά με αγνώστους, χωρίς να νοιάζεται για το πως θα αντιδράσουν, επειδή ακριβώς είναι ΆΓΝΩΣΤΟΙ και δεν τον ξέρουν.

Βλέπετε η ψυχολογία μας δρα περίεργα και ανοιγόμαστε πιο εύκολα σε άγνωστους, παρά σε δικούς μας. Όταν μας ξέρουν, φοβόμαστε να ανοιχτούμε διότι φοβόμαστε την κριτική (Ω ναι! Η αλήθεια πονάει και δεν είναι ευκολοχώνευτη).

Άρα λοιπόν συμπέρασμα? Ο Φόβος για κριτική μας κάνει να ανοιγόμαστε σε άγνωστους, που πιθανόν δεν θα ξαναδούμε. Ένας ακόλουθος επίσης μπορεί να δείξει ότι και εκείνος ξέρει, γνωρίζει, το παιχνίδι και αυτόματα ανεβαίνει στα ματιά του streamer.

Η αναγνώριση από έναν σε εισαγωγικά διάσημο, εξιτάρει τον ακόλουθο και τον κάνει να νιώθει σημαντικό. Άφησα την κατηγορία Moderators για τελευταία, μιας και είμαι Moderator, στους Gamehauntings!! (Εάν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει). Εν συντομία θα σας πω από την δική μου εμπειρία (και σε αλλά παλιά διάσημα sites) ΔΕΝ είναι εύκολο να είσαι moderator. ΔΕΝ έχεις να κανείς Μόνο !So.

Υπάρχει λόγος να γίνεις moderator σε ένα gaming κανάλι;, θα ρωτήσει κάποιος!, Τι κερδίζεις από αυτό? Δεν απολαμβάνεις το παιχνίδι .
Χάσιμο χρόνου θα έλεγε κάλιστα κάποιος και άνευ ουσίας. οι απόψεις διίστανται.

Ναι, αν απλά είσαι για να είσαι και να έχεις ένα σπαθακι λες και είσαι ο Βασιλιάς Αρθούρος, χωρίς να γνωρίζεις την πραγματική του αξια (λειτουργια) ως Mod.
Όχι , αν γνωρίζεις την βαρύτητα του να είσαι Mod και τι διάολο σημαίνει το σπαθάκι δίπλα από το όνομα σου. Για μένα η ανάγκη να είμαι Mod, ξεκίνησε όταν μου έκαναν την πρόταση οι Gamehauntings. Έμπαινα στα stream τους και παρακολουθούσα πως μιλούσαν, πως αλληλοεπιδρούσαν με τον κόσμο, πως έπαιζαν και το σημαντικότερο πως έκαναν τους ακολούθους να αισθάνονται .

Για μήνες ήμουν σε καθημερινή σχεδόν βάση, (διότι είχα και δουλειές) και μου άρεσε ο τρόπος προσέγγισης τους. Σημαντικός παράγοντας βεβαία που μου έκανε εντύπωση, ήταν το υγιές chat που είχαν και έχουν. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, σεβόντουσαν ο ένας τον άλλο και ακόμα βεβαία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κάνουμε αστεία ή δεν πειράζουμε ο ένας τον άλλον. Έτσι λοιπόν άρχισα να αγαπάω το κανάλι, τους Gamehauntings (Hellena&Packo) και το καθ’ όλα υγιές και όμορφο τσατ. Μου ταίριαζε και αισθανόμουνα ότι έχουμε κοινά σημεία, κοινές σκέψεις και σχεδόν ίδιο χιούμορ.

Η ανάγκη μου λοιπόν να γίνω Mod ξεκίνησε από την μοναξιά και τα προβλήματα που αντιμετώπιζα, μιας και ζω στην Αγγλία τα τελευταία χρόνια οπού και εργάζομαι. Έψαχνα αν θέλετε ένα σημείο αναφοράς, να ξέρω ότι έχω 2 – 3 ανθρώπους δίπλα μου (έστω και μεσώ κάμερας) ότι ανήκω σε μια παρέα και δεν χρειάζεται να υποφέρω μονή μου στις όποιες δυσκολίες έπρεπε και πρέπει να αντιμετωπίσω. Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζα και αντιμετωπίζω, είναι και οι κρίσεις πανικού που πολλοί δυστυχώς στις μέρες που ζούμε αντιμετωπίζουν. Ήθελα λοιπόν ένα καταφύγιο, ένα ασφαλές μέρος που θα με καταλάβαιναν χωρίς να δέχομαι κριτική.

Πολλές φόρες ένιωθα νοσταλγία και μου έλειπαν οι δικοί μου άνθρωποι και δεν μπορούσα να διαχειριστώ τα συναισθήματα μου. Ανθρώπους που σέβομαι και εκτιμώ , και ας μην μιλάμε κάθε μέρα. Ανθρώπους που ακόμα αναρωτιέμαι γιατί να στριμαρουν?(Με ότι συνεπάγεται). Ένιωθα την ανάγκη ολοένα και περισσότερο να μπω στον κόσμο των παιχνιδιών και να αφεθώ στην μαγεία τους, εξωτερικεύοντας πτυχές του εαυτού μου, που δεν ήξερα. Ήθελα να είμαι μέρος μιας παρέας να μην νιώθω μοναξιά.

Και κάπως έτσι κατέληξα να είμαι Mod σε ένα κανάλι που αγαπώ , και στηρίζω μέχρι και σήμερα .

Υπάρχουν βεβαία και Mods που τους αρέσει η εξουσία ή η δύναμη του να επιβληθούν σε κάποιον επειδή ΜΠΟΡΟΥΝ με το σπαθάκι.
Αν θέλετε τους εξιτάρει η ιδέα , και μάλιστα φαντασιώνονται…..(Με ότι συνεπάγεται)…. Η δύναμη της εξουσίας λοιπόν είναι ένας λόγος επίσης στο γιατί να γίνει κάποιος Mod.

Κάπου εδώ να ανάφερω οτι η δουλειά ενός Mod, είναι να κρατάει το chat υγιές και ενέργο, να βοηθάει τον εκάστοτε ακόλουθο, να προμοτάρει, να συμμετέχει στο παιχνίδι και να είναι σε ετοιμότητα για τυχόν θερμοκέφαλους ή ανεγκέφαλους . Υπάρχει άλλη μια κατηγορία η οποία έχει να κάνει με αδύναμους, ντροπαλούς με χαμηλή αυτοεκτίμηση ανθρώπους, οι οποίοι όταν γίνονται Mod αισθάνονται λίγη δόση χαράς και εξουσίας και πως είναι σημαντικοί γι αυτό που είναι!. Τονώνει την αυτοπεποίθηση τους και σιγά σιγά ανοίγονται.

Ένας streamer , ένα community και οι Mods, μπορούν κάλλιστα να παίξουν σημαντικό και καταλυτικό παράγοντα σε ανθρώπους που έχουν mental health issues, ή απλά μοναχικούς ανθρώπους.

Άφησα για το τέλος μιά κατηγορία ανθρώπων, που για μένα είναι ίσως η πιο σημαντική απ’ όλες και θα σας παρακαλούσα να δώσετε βάση.

Υπάρχουν οι άνθρωποι με αναπηρία, άτομα με ειδικές ανάγκες, με νοσήματα, με ψυχολογικά προβλήματα, οπού δυστυχώς δεν μπορούν να βγουν έξω, ή αν βγούνε θα είναι με συνοδεία ή μονοί τους για λίγο.

Η αγάπη τους για τα παιχνίδια, είναι μια πραγματική διέξοδος στον γολγοθα τους.

Εδώ λοιπόν σε αυτές τις 3 κατηγορίες Streamers, followers, Mods, θα βρείτε και αυτούς τους ανθρώπους , και κάλο είναι να δείξετε σεβασμό και ανθρωπιά. ΌΧΙ ΟΊΚΤΟ, ανθρωπιά.

Δώστε τους την θεραπεία της αποδοχής, της αγάπης και όχι της διαφορετικότητας η του χλευασμού. Όλοι χωράμε σε αυτήν την γη, είτε σαν streamers, είτε σαν followers, είτε σαν Mods. Βάλτε στόχο την ανθρωπιά σας και θα έχετε τερματίσει το πιο δύσκολο και δυνατό παιχνίδι αν σέβεστε. Η ανάγκη του καθ’ ενός για προσοχή, για λίγη εξουσία, για λίγη δημοσιότητα, είναι αποδέκτες και επικροτούμενες, αρκεί να είναι καλοπροαίρετες και να μην προσβάλλουν η παραβιάζουν την ψυχή των συνανθρώπων μας.

Εξ’ άλλου σχεδόν όλοι μας έχουμε μια κοινή αγάπη.
ΤΑ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ…..!!!!

Panagiota M

author
Moderator at Gamehauntings on Twitch/disocrd . Sociable , kind , and great sense of humor . Always helpful when needed .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

LIVE on Twitch OFFLINE on Twitch